Всяка година от полунощ на третия четвъртък, на месец ноември се чества празника на младото вино Божоле Нуво. Тази традиция датира отпреди две хиляди години, но тържествата на Божоле в настоящия му вид се появяват след Втората Световна Война.
На този ден от всички краища на Франция, хората се тълпят в района на Божоле за да отпразнуват появата на младото вино. Точно в полунощ с камбанен звън и фойерверки се обявява пристигането на виното произведено това лято.
Божоле Нуво е прекрасно вино с цветен и плодов аромат, който е различен в различните години. Сервира се охладено до температура 10-11C и се пие с приятели ;-) Отлична комбинация за Божоле Нуво е морската храна. Това вино е препорачително да се изпие в рамките на 3-4 месеца, считано от датата на производство, след това то губи своите качества.
Говорейки за младите вина, би било несправедливо да се ограничим само с Божоле Нуво. Приблизително един месец след него излиза Божоле Супериер. Има още 10 CRU вина от региона - Cote de Brouilly, Fleury, Chiroubles, Regnie и други, които достигат най-добро качество едва след Великден.
Едно от най-добрите млади вина от региона е Божоле Вилаж. Това вино може да запази аромата си в продължение на 6 до 8 месеца или с 3-4 месеца повече, отколкото Божоле Нуво. То е нежно, благородно вино с отличен черешов цвят и силен аромат, с вкус на касис и ягоди. Сервира се охладено до 11-12C и върви с колбаси, пушени продукти, меса и птици.
BON APPETIT!
1 коментар:
Размечтах се ...
Публикуване на коментар