вторник, април 26, 2011

Козуначени кифлички. Или как посрещнахме Великден в неделя сутрин!



Честито Възкресение Христово на всички! Нека новото начало да е по-добро и изпълнено с надежда. Отдавна не съм се спирала тук, поради ред причини, но да пропусна да отбележа Великден, няма да го направя за нищо на света!
На този светъл празник искам да поздравя всички с една изпитана рецепта за козуначени кифлички с шипков мармалад. Знам че отвсякъде валят рецепти за козунаци и идеи за боядисване на яйца и за това реших моята рецепта да е за кифлички. Тестото по нищо не се различава от това за традиционния козунак и все пак, ето как го приготвям аз.




Продукти:

500 гр бяло брашно 
4 яйца
1 жълтък - за намазване
120 гр захар
150 гр масло или  олио
100 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
сокът и кората на 1 лимон ( замених ги с настъргани кори от кумкуат и сокът от портокал)
1 пакетче ванилия
3 с.л ром (аз го замених с ликьор от кумкуат)
шипков мармалад

1. Маята се смесва с 50 мл. затоплено мляко, заедно с 30 гр захар и 50 гр брашно. Разбърква се хубаво и се оставя да шупне
2. Разбиват се жълтъците със захарта и отделно се разбиват и белтъците на сняг.
3. В дълбок съд се пресява двукратно брашното, прибавят се разбитите жълтъци и белтъци, млякото, половината от разтопеното масло, сместа с маята, ванилията, рома и кората и сокът от лимон или портокал, по избор. Месите в продължение на 20-30 минути, като се стараете да го правите в едната посока и мажете тестото с разтопеното масло. Трябва да поеме почти всичката мазнина. 
4. Оставяте да почине 30 минути на топло и пак премесвате, като добавяте още малко мазнина. Ако правите козунак тук е момента да сложите стафиди и ядки.
5. Поставяте тестото в дълбок съд, покривате с кърпа и оставяте да втаса в продължение на поне час и половина или докато удвои обема си.
6. Втасалото тесто разделете на части, колкото големи портокали. Всеки от тях разточете на плота и разрежете на 8 равни триъгълника. В широката част сложете мармалад или любимото сладко и завийте към тясната част на триъгълника.
7. Готовите кифлички оставете да втасват за още 30 минути. 
8. Намажете с жълтък и поръсете със захар 
9. Печете в незагрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 25 минути.








BON APPETIT!