събота, декември 11, 2010

В Брюж



Спомняте ли си филма "В Брюж"? Напук на репликата на един от главните герои -  "Ако бях отгледан във ферма и бях бавноразвиващ, Брюж сигурно щеше да ме впечатли, но аз не съм, така че не ме впечатлява.", помолих моята сестра да разкаже за Брюж. Избрах декември за този пост защото знам, че през този месец малкото фламандско градче се превръща в коледна приказка, а аз обичам приказки и те слушам с внимание какичко.



През декември Брюж блести с особен чар. Grote Markt, или централния площад в буквален превод, е едно от най-красивите места в града. По Коледа специални тържества правят мястото още по-живописно.  От края на ноември до началото на януари там се намира Коледния пазар, както и ледената пързалка на открито. Всеки има възможност да разгледа щандовете на занаятчиите от региона, както и да опита традициона коледна храна. А най-хубавото е да направиш едно завъртане на ледената пързалка, след което да изпиеш чаша греяно вино Глювайн, но в този ред не и обратно ;-)


Разходката из Брюж, е като стъпка назад във времето. През 16 век графът на Фландрия, който е един от най-богатите благородници на запада, се установява в града. Тогава Брюж е средище на търговията и в него си дават среща търговци от 34 различни страни. Подправки, златотъкани тъкани, само си представете богатството на цветове и форми, както и на истории и лица от различни крайща на света, които са били на това място. Отпечатъците на времето са из цялото градче. Разхождайки се по калдъръмените улици и мостове между каналите, виждаш запазената средновековна архитектура, магазините за дантела (същата, която е украсявала спалното бельо на тогавашните благородници) и многото катедрали с високи кули завършващи с ветропоказатели с петлета. Защо с петлета, никой не можа да каже. 



Фламандците ревностно пазят личното си пространство и за разлика от Брюксел, където е пълно с имигранти, в Брюж трудно можеш да срещнеш такива. На централния площад и в радиус от максимум един километър е съсредоточено всичко което е предназначено за туристите, останалото е за местните. Това което със сигурност трябва да направите в Брюж е да се изкачите на кулата Белфорт и да погледате града отгоре. Да посетите Groeningemuseum - шест века фламандска, холандска и белгийска живопис. Една от най-големите колекции в света, която наистина си заслужава да видите.  И непременно да минете през катедралата на Светата Дева, където може да видите единствената творба на Микеланджело, изнесена от Италия – статуя на Мадоната с младенеца. След цялата тази история може да седнете в някой от многото пъбове, където да хапнете миди и да изпиете по една бира. Аз моите ги преглъщах с бяло вино, несравнимо е. Топлия шоколад и белгийските вафли също не са за изпускане. Но тях изяжте на площада сред глъчката на туристите и камбанения звън от 47-те камбани. 

Хубава Коледа!

Може да се повозите на файтон из витите улици на градчето.

Коледния пазар на  Grote Markt.

Кулата Белфорт.

Входни врати в Брюж.






текст и фотография В. В.