четвъртък, февруари 24, 2011

Когато правиш тирамису

Тази публикация трябваше да бъде за нещо вкусно и сладко. Е тя е точно такава, за тирамису и още нещо. И не просто за тирамису, а за любимото ми тирамису. 

Бих казала, че това е един от най-лесните сладкиши. Става много вкусен и е бърз и лесен за приготвяне. Има условие обаче, да използвате хубаво кафе, бишкоти Савоярди, добро маскарпоне, пресни яйца и Марсала или добър италиански вермут (да, може да замените Марсалата, но според мен е малко грубичко да го правите с ром, а още по-грубо е да го правите с есенция от ром). 


Ето и рецептата:

продукти:
6 яйца
6 супени лъжици захар
100-120 мл. вино Марсала
500 гр. маскарпоне
250 мл. кафе еспресо
24-28 бишкоти

Първа стъпка: направете 5-6 хубави кафета. Ако обичате по-сладичко, овкусете ги със захар и ги оставете на страна, да изстинат. Аз лично не слагам захар, така усещаш истинският вкус на еспресото.

Разделете жълтъците от белтъците. Преди това яйцата трябва да са темперирани, както и маскарпонето, но това сигурно го знаете. И така, разбъркайте жълтъците със захарта, продължете бъркането на водна баня, докато побелеят и се сгъстят или около 15 мин. Смъква се от котлона и се разбърква още около 5 мин., докато се охлади сместа. В отделен съд се разбиват белтъците на сняг. Нужна е много бърза скорост. Може да замените белтъците със сладкарска сметана, но не е същото. Все пак, ако се съмнявате в яйцата по добре го направете. 

Има много източници за направата на тирамису. Италианците например използват изцяло сурови яйца. В моя случай реших да разбъркам жълтъците със захарта на водна баня. По вкусно е, а и е въпрос на избор. 

След цялото това разбиване, остана още малко. Разбийте маскарпонето в отделен съд, до гладкост. Бавно с леко разбъркване прибавете крема от разбитите жълтъци и накрая с помоща на шпатула прибавете разбърканите на сняг белтъци.

Към вече изстиналото кафе прибавете марсалата. Следва най-забавната част, реденето. Започнете с потопените в кафе бишкоти. Подредете във форма един ред от тях след което разтелете от крема. Повтаряте тази процедура и слагате в хладилник да стегне. Най-добре е да консумирате на другия ден. Така всички аромати са се смесили и вкусът е превъзходен. Разбира се точно преди сервиране поръсете с хубаво черно какао.

И ето тук следва моята изненада. Ако ви остане от крема, а това зависи от големината на формата, нарежете няколко ягоди (има ги вече на пазара) на дъното на красиви чаши и покрийте с крема. Отгоре може да настържете шоколад и да прибавите бишкота. Разбира се всичко зависи от вашата фантазия, а аз просто ви пускам муха. ;-)


BON APPETIT!

2 коментара:

Didi Bunova каза...

Обожавам тирамису! Изглежда перфектно!

... между другото, чашата, в която е крема ми е един от любимите дизайни на чаша за вино:)

Мариета каза...

Благодаря Диди!
...а за чашата, на мен също:-)