четвъртък, ноември 18, 2010

Божоле Нуво 2010


Всяка година от полунощ на третия четвъртък, на месец ноември се чества празника на младото вино Божоле Нуво. Тази традиция датира отпреди две хиляди години, но тържествата на Божоле в настоящия му вид се появяват след Втората Световна Война. 
На този ден от всички краища на Франция, хората се тълпят в района на Божоле за да отпразнуват появата на младото вино. Точно в полунощ с камбанен звън и фойерверки се обявява пристигането на виното произведено това лято. 
Божоле Нуво е прекрасно вино с цветен и плодов аромат, който е различен в различните години. Сервира се охладено до температура 10-11C  и се пие с приятели ;-) Отлична комбинация за Божоле Нуво е морската храна. Това вино е препорачително да се изпие в рамките на 3-4 месеца, считано от датата на производство, след това то губи своите качества.
Говорейки за младите вина, би било несправедливо да се ограничим само с Божоле Нуво. Приблизително един месец след него излиза Божоле Супериер. Има още 10 CRU вина от региона - Cote de Brouilly, Fleury, Chiroubles, Regnie и други, които достигат най-добро качество едва след Великден.
Едно от най-добрите млади вина от региона е Божоле Вилаж. Това вино може да запази аромата си в продължение на 6 до 8 месеца или с 3-4 месеца повече, отколкото Божоле Нуво. То е нежно, благородно вино с отличен черешов цвят и силен аромат, с вкус на касис и ягоди. Сервира се охладено до 11-12C и върви с колбаси, пушени продукти, меса и птици. 
BON APPETIT!