петък, януари 07, 2011

gOOdbYe 2010

2010 е вече в историята, какво ни предстои през 2011 тепърва ще разберем! Това което ме вълнуваше мен лично през изминалата, мисля да споделя с вас сега. Това не е равносметка, а чисто и просто моята класация за НАЙ през изминалата година.

1. събитие на годината - раждането на малкият ми син Теодор. Нищо не може да се сравни с появата му на бял свят.
2. новина на годината - това което се случи с трийсет и тримата чилийски миньори, които прекараха 69 дни на дълбочина над 600 м. и невероятното им спасяване. Тази история беше почти епична и ме накара да се радвам като малко дете по време на репортажа за спасяването им. Със същата сила, но този път с абсолютно противоположни чувства ме засегна и новината за петролният разлив в Мексиканския залив, една от най-големите екокатастрофи на десетилетието. 
3. жена на годината - две жени си делят това място, едната е еврокомисар Кристалина Георгиева а другата Дилма Русеф - първата жена-президент на Бразилия, която е от български произход. Дълго време се чудех дали да фигурира тази точка в моята селекция, реших все пак да я има защото е крайно време да започнем да се гордем с хората които имат принос в световната политика и история, та дори и да са само наполовина българи.
4. мъж на годината - моите трима мъже вкъщи :-)) те ме радват и разплакват, карат ме да летя и ме държат здраво стъпила на земята едновременно.
5. изложба на годината - изложбата на китайския художник Зенг Фанжи в  Националната галерията за чуждестранно изкуство.
6. концерт на годината - не просто концерт беше това, което направиха Massive Attack това лято.
7. албум на годината - за мен това е Plastic Beach на Gorillaz, въпреки че Head First на Goldfrapp е един от албумите, които най-много съм слушала тази година.
8. книга на годината - "Самотата на простите числа" на Паоло Джордано - невероятна книга.
9. филм на годината - тук съм затруднена за това филмите са три не един - на първо място "Black Swan" - разтърсващ, на второ "Io sono l'amore" безкрайно красив и на трето "The Social Network" защото ме накара да се замисля, кое ни кара да сме толкова открити в киберпространството и да сме толкова "социални в мрежата", а в реалния живот да сме все по-затворени в общуването си един с друг?!
10. най-тъжното нещо през годината е обявяването ни за най-тъжната нация. Моля ви, нека се усмихваме повече, нека го правим за малките неща, така ще предизвикаме големите да ни се случат и усмивките ни да станат широки и открити.
11. през тази година модата загуби един от най-вдъхновяващите си творци - Алекзандър Маккуин.  Имаше една запомняща се колекция на Фиби Фило за Celine и независимо от отзивите -  колаборацията между Албер Елбаз - Lanvin и H&M ще остане в историята.
12. и накрая една изпълнена мечта през 2010 - да имам магазинче, мое място в което да се чувствам свободна да творя красоти.

Е, това беше 2010 - изпълнена със събития, емоционална, цветна и добра за мен в много отношения. Пожелавам си в новата да сбъдна още една своя мечта и на вас, които четете това също :-)